Home

Klangen af en stjerne: Else Marie Pade

Troels Donnerborg

Byens forlag, 2009

Danmarks första tonsättare av elektroakustisk musik har en historia som är väl värd att berätta.

Att introducera en radikalt ny riktning inom konstmusiken kräver sin kvinna. Else Marie Pade höll sig informerad genom personer som Pierre Schaeffer, Karlheinz Stockhausen och Pierre Boulez, och drev ensam fram en experimentverksamhet i Danmarks Radio och TV under början av femtiotalet. Hon tog strid med journalister och kritiska kollegor med reaktionära agendor. Vid 75 års ålder upptäcks hon av en ny generation och prisas.

Hur berättas då hennes historia? Troels Donnerborg har skrivit en biografi som är både sentimental och enahanda, trots att det finns en stark historia bakom det litet högtidliga och distanserade kioskromanspråket. Else Marie Pade var tonåring under krigsåren, och befann sig fängslad i Gestapos läger på grund av sitt engagemang i motståndsrörelsen. Hon prioriterade sitt skapande framför familjen, och dumpade de män som höll henne tillbaka. Hon satte sig på tåget till Paris för att träffa herrarna Schaeffer och Boulez och tala om den nya musiken, och ringde in Stockhausen när tekniken krånglade i studion på Danska Radion. Pade kom länge att ensam föra den konkreta musikens talan i Danmark, och som svensk sträcker man på sig litet när man läser om hur Bengt Hambræus bistår Pade i en diskussion i radio 1959 om den elektroniska musikens existensberättigande. Hennes Symphonie magnétophonique framkallar ”fysiskt obehag” hos Knudåge Risager som drar paralleller till Hitler(!). Pade kontrar med metaforer om Columbus resa till det okända Amerika, och gjuter olja på vågorna.

Vad jag saknar är de ingående redogörelserna, de musikaliska betraktelserna och hennes egna ord om sina upplevelser – Pade fyller 86 i år och är så vitt jag vet vid god vigör och skulle kunna bidra med egna ord. Resultatet blir att jag känner att jag rör mig på ytan genom biografins över 300 sidor. Donnerborg beskriver konsekvent Pades framgångar som lyckliga omständigheter, som hon varje gång upplever lika storögt och självförminskande. Måhända är detta hennes egna ord, men jag läser likväl om en ovanlig och stark personlighet som medvetet pressat undan varje hinder för att komma dit hon vill. Det är den drivkraften man vill läsa om och inspireras av.

Inge Brulands bok Else Marie Pade og Symphonie magnétophonique, från 2006 är en publikation med många partiturexempel, en medföljande skiva och intervjuer med tonsättaren där den kunskapstörstande kanske finner en djupare förståelse. Pade är en stjärna som lyser upp den skandinaviska elektroniska musikhimlen med en särskild lyster.

Magnus Bunnskog

Texten har även publicerats tidigare i tidskriften Nutida Musik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s